Accu’s – Batterijen


Elke Airsoft AEG (Automatic Electric Gun) werkt op een oplaadbare batterij, dus maak je geen zorgen over het inslaan van AA’s. Er zijn verschillende batterijtypen en batterijvormen die er zijn. Bij duurdere AEG Airsoft-replica’s wordt meestal geen batterijpakket meegeleverd, dus deze moet apart worden aangeschaft. Batterijtypes zijn onder meer LiPO, LiFe en NiMH oplaadbare batterijen. Zorg ervoor dat uw Airsoft-pistolen het juiste batterijtype ondersteunen voordat u deze aansluit, anders kunt u deze beschadigen. Zorg ervoor dat je ook alleen batterijen gebruikt die het juiste voltage hebben voor je Airsoft-replica. Raadpleeg de handleiding van uw Airsoft-replica voor alle relevante informatie met betrekking tot upgrades.

Mah:

Het is geen maat voor de energie in een batterij maar een gebruikelijke aanduiding voor de capaciteit van (oplaadbare) batterijen.Deze wordt meestal in Ah of mAh (= milliampère-uur) vermeld. Op wegwerpbatterijen laten fabrikanten dat meestal achterwege. De capaciteit van een accu wordt bepaald door deze te ontladen met constante stroomsterkte bij een bepaalde temperatuur. De capaciteit is het product van de stroom en de duur van de ontlading.

Ampère-uur

Eenheid van elektrische lading

Beschrijving

Een ampère-uur is een eenheid voor elektrische lading. Het eenheidssymbool is Ah. Het is de totale hoeveelheid lading die bij 1 ampère in 1 uur heeft gestroomd: 1 ampère-uur = 1 A × 3600 s = 3,6 × 10³
Bron:
 Wikipedia

Onze tips: Behandel je Accu’s met evenveel zorgvuldigheid als je Airsoft replica.

Let op, bovenstaande afbeelding geeft de algemene verschillen aan tussen een Li-Ion Vs Li-Po. Accus. Er zijn momenteel
fabrikanten waaronder TITAN, die innovatief bezig zijn met de door ontwikkeling van bijvoorbeeld Li-Ion batterijen. 

Lipo’s:

 

Spanning

De celspanning van een LiPo-cel is gemiddeld (nominaal) 3,7 V en in volgeladen toestand 4,2 V. Bij het ontladen mag de celspanning niet lager worden dan 3,0 V, anders gaat de cel stuk. Afhankelijk van de stroom die de aandrijving trekt, moet je stoppen met schieten als de celspanning is afgenomen tot een waarde tussen 3,6 V (lage stroom) en 3,2 V (hoge stroom).

Door meerdere cellen in serie te schakelen, krijg je accupakketten met een nominale spanning van 7,4 V, 11,1 V, 14,8 V, 18,5 V, 22,2 V etc. Dit wordt aangegeven met “2S”, “3S”, “4S”, “5S”, “6S” etc. (“S” staat voor serieschakeling).

Stroom

De stroom die een LiPo-accu continu maximaal kan leveren, wordt uitgedrukt in het aantal keer het capaciteitsgetal, aangeduid met “C”.

Voorbeeld: een LiPo-accu van 3200 mAH (3,2 Ah) en 30C kan continu maximaal 3,2 x 30 = 96 A leveren.

Soms is er ook een ‘burst’-stroom gespecificeerd. Dat is de maximale piekstroom die de accu gedurende enkele seconden mag leveren. Als je een LiPo-accu regelmatig tegen zijn maximale specificaties belast, slijt de accu snel en is de levensduur misschien maar 100 cycli laden/ontladen. Houd je de belasting binnen de perken, dan kan een LiPo-accu wel 400 cycli meegaan voordat de prestaties onvoldoende worden.

Laden

De maximale laadstroom wordt ook in “C” uitgedrukt en is meestal 1 tot 2C.

Voorbeeld: een LiPo-accu van 3200 mAh (3,2 Ah) wordt geladen met 1C. De laadstroom is dan 3,2 x 1 = 3,2 A.

Veilig en goed laden van een LiPo-accu kan alleen met een daarvoor bestemde lader. Zo’n lader heeft, naast de aansluiting voor de plus en de min, ook een aansluiting voor de balanceerconnector van de LiPo-accu.

Voor het laden moet de acculader weten hoeveel cellen de accu heeft en wat de laadstroom moet zijn. Veel laders detecteren zelf het aantal cellen aan de hand van de spanning van de accu. De laadstroom moet je altijd zelf instellen. Pas op dat je daar geen fout mee maakt! (1C is altijd veilig)

Bewaren

LiPo-accu’s hebben weinig zelfontlading. Laad je een accu vandaag op, dan is die accu over een aantal weken nog steeds vrijwel vol. Het is alleen niet goed voor de levensduur van een LiPo-accu om deze volgeladen (of ontladen) te bewaren.

Brandgevaar

LiPo-accu’s zijn fantastische accu’s zolang je ze goed behandelt. Echter bij beschadiging, kortsluiting of overladen kunnen ze heftig gaan branden.

Laad LiPo-accu’s in een speciale brandbestendige LiPo-zak of onder een stenen bloempot op een onbrandbare ondergrond, liefst in een schuur. Blijf in de buurt.