Wat voor BB’s moet ik gebruiken?

 

Het gewicht van de BB speelt een cruciale rol bij de consistentie en nauwkeurigheid van je replica, het kan de precisie van de replica drastisch beïnvloeden, aangezien meer gewicht het beter vasthouden van de energie tijdens de vlucht betekent. 

  Naarmate een BB zwaarder is wordt deze wel accurater doordat de wind er minder invloed op heeft. Je kunt er afhankelijk van je airsoftapparaat minder ver mee schieten(dit hangt ook af van je hop-up systeem). Wat voor jou werkt hangt voor een groot gedeelte af van je persoonlijke voorkeur en het binnenwerk van je airsoftapparaat.  Maar er zijn een paar richtlijnen die je kunnen helpen bij het maken van een goede keuze.

  0,12 tot 0,18 gram
  Deze BB’s worden wel eens gebruikt in gebruikt in de goedkopere replica’s, met een plastic binnenwerk. Denk aan het gewonnen balletjes pistool op de kermis of de airsoftcategorie onder de 18.  Vaak zijn ze te licht om te gebruiken in de reguliere airsoftreplica’s, en het is niet aan te raden deze BB’s te gebruiken in een replica met een binnenwerk van metaal. Dit is vragen om problemen. Bovendien zijn ze absoluut niet accuraat.

  0,20 tot 0,30 gram
  De meest gebruikte BB’s bij airsoftreplica’s met een metalen aandrijving. De meeste AEG’s die deze BB’s gebruiken schieten zo’n 280 tot 360 FPS. Als je een replica hebt die minder dan 300 FPS schiet is het verstandig om de 0,20 gram BB’s te gebruiken. Voor alles wat sneller schiet zijn de mogelijkheden groter; voor field-play zijn BB’s van 0,23 gram een goede optie en voor CQB zijn BB’s van 0,20 gram voldoende.

  0,30 gram en zwaarder
  BB’s van 0,30gram en zwaarder worden normaliter gebruikt voor gas aangedreven sniper rifles, guns met een veeraandrijving en replica’s die ge-upgrade zijn. Deze BB’s zijn het meest accuraat.

  Over het algemeen raden het volgende aan:

  • AEG’s en side Arms variëren van 0,25g tot 0,30 g.
  • DMR’s van 0,28g tot 0,40g.
  • Snipers van 0,32g – 0,40g, afhankelijk van de kwaliteit van je hop-up systeem en de consistentie van de FPS.

  Gebruik dit als richtlijn en zorg ervoor dat je verschillende BB-gewichten voor elk van je replica uitprobeert en fouten maakt om de beste nauwkeurigheid en consistentie te vinden.

  Wanneer je eenmaal goed bekend bent met je Airsoft-apparaten, zowel je primaire als je side-arm. Dan kun je gaan beginnen met het Upgraden van onder andere je hop-up systeem naar  een flat of r-hop om de meest optimale resultaten te verkrijgen met zwaardere BB’s.

  Wettelijke limieten – BB-gewicht, FPS en joules

  Bij het kiezen van je BB-gewicht moet je rekening houden met twee andere factoren: de FPS en gewicht van de BB. In Nederland hanteren we Joule Waarden. Deze worden gebruikt om de kracht waarmee de BB de replica verlaat te meten voor wettelijke limieten. De meeste Nederlandse sites zullen het aantal Joule weergeven. Echter wanneer je op internationale site’s (ook bepaalde Nederlandse) bezoekt, je Airsoftapparaat te kopen, zullen ze het vermogen van de replica’s weergeven in FPS (meestal op basis van 0.20g bb’s). Dit is vaak de fabrieksstandaard en is vaak voor Nederlandse begrippen te hoog. Dit betekend dat je airsoftapparaat “Gedowndgrade” moet worden.

  De  NABV standaard is hier onder in de twee afbeeldingen te zien. Het kan zomaar het geval zijn dat bij een mooie dag waar je naar uit gekeken hebt. Een splinter nieuwe airsoftreplica netjes in de achterbak met nog een slotje er op ook. Dat je aankomt op de locatie en je (eigenlijk altijd) voor de Skirm begint naar een Marshall moet om een Chrono test te doen. Te goede trouw schiet je door de chronometer en je airsoftapparaat schiet te hard. Je speelt die dag niet met je nieuwe Airsoftapparaat waar je naar uit gekeken had.

   Is FPS de belangrijkste factor voor de nauwkeurigheid en het bereik van replica’s?

  -Nee! 

  ✅ Hoewel FPS belangrijk is, is de combinatie van het hop up-systeem, de kwaliteit van de binnen cilinder en het zorgvuldig geselecteerde BB-gewicht cruciaal. Hoewel zwaardere BB’s de FPS van de replica verminderen, zullen ze in ruil daarvoor het bereik en de nauwkeurigheid aanzienlijk vergroten; zwaardere BB’s zullen gewoon iets langer nodig hebben om bij het doel te komen.

  -kan ik elk BB-gewicht gebruiken zolang mijn replica nog steeds schiet op 360FPS?

  -Nee! 

  ✅ Laten we aannemen dat je replica-opnamen van 360 FPS~ met 0,20 g BB’s zijn gemaakt, hier zijn gelijkwaardige energie-outputs met aanbevolen BB’s-gewichten om ervoor te zorgen dat je onder de NABV limieten blijft.

  Verschillen in gewicht

  Naarmate BB’s zwaarder is wordt deze accurater doordat de wind er minder invloed op heeft. Je kunt er dan echter wel minder ver mee schieten. Wat voor jou werkt hangt voor een groot gedeelte af van je persoonlijke voorkeur, en maar er zijn een paar richtlijnen die je kunnen helpen bij het maken van een goede keuze.

  0,12 tot 0,18 gram
  Deze BB’s worden wel eens gebruikt in gebruikt in de goedkopere Airsoftreplica’s, met een plastic binnenwerk. Vaak zijn ze te licht om succesvol mee te kunnen spelen, en deze BB’s gebruiken in een replica met een binnenwerk van metaal is vragen om problemen. Bovendien zijn ze absoluut niet accuraat.

  0,20 tot 0,23 gram
  De meest gebruikte BB’s bij Airsoftreplica’s met een metalen aandrijving. De meeste AEG’s die deze BB’s gebruiken schieten zo’n 280 tot 380 FPS. Als je een Airsoftreplica hebt die minder dan 300 FPS schiet is het verstandig om de 0,20 gram BB’s te gebruiken. Voor alles wat sneller schiet zijn de mogelijkheden groter; voor field play zijn BB’s van 0,23 gram een goede optie, en voor CQB zijn BB’s van 0,20gram voldoende(het is in Nederland wel toegestaan om bij CQB tot 0,30g BB’s te gebruiken).

  0,25 gram en zwaarder
  BB’s van 0,25 gram en zwaarder worden normaliter gebruikt voor gas aangedreven rifles, handguns(side-arms), guns met een veeraandrijving en (DMR)replica’s die ge-upgrade zijn. Deze BB’s zijn het meest accuraat.

  0,30 tot 0,40

  Deze BB’s worden voornamelijk in Sniper rifles gebruikt. Dit door dat het gewicht zoals eerder beschreven minder invloed heeft op de baan van de BB’s

  Verschillen in materiaal

  De meeste BB’s in productie zijn gemaakt van een of ander plastic, maar er zijn een aantal andere materialen, waarmee je soms je voordeel kunt doen. De Biodegradable zijn zoals eerder benoemd de meest gebruikte BB’s tegenwoordig.
  De meest gebruikte biologisch afbreekbare pellets hebben dezelfde kwaliteiten als de normale variant, maar bij BB’s van 0,30 gram en zwaarder is het vaak lastig om te garanderen dat ze volledig afbreekbaar zijn. Houd er rekening mee dat dat dit soort BB’s niet oneindig houdbaar zijn. (Ze zijn zoals de naam al aangeeft afbreekbaar).

   

  Tracers
  Als je in het donker speelt, is het vaak moeilijk te zien of je iemand raakt. Daarom zijn speciale glow-in-the-dark BB’s, die tijdens hun vlucht licht blijven geven, heel populair als er ‘s nachts gespeeld wordt.
  Tracer pellets worden opgeladen met een flits licht door een apparaat dat vaak is vermomd als geluidsdemper, of verstopt zit in het magazijn. Er zijn ook biologisch afbreekbare tracers te koop.

  De rode of groene gloed van een tracer bb is sterk afhankelijk van de toegevoegde chemicaliën. Deze stoffen hebben vaak een gebied waar ze licht in absorberen en ook een optimale piek waar ze het meest absorberen. De stoffen absorberen vaak een lagere golflengte (meer energie) dan dat ze uitsturen en voor een groen licht zit dit vaak in het UV gebied ~400 nm. Voor rode bbs ligt het er geheel aan de stoffen welke golflengte ze nodig hebben om ze beter te doen oplichten. Waar diodes met UV licht voldoende zijn voor de groene tracers is dit bij de rode varianten niet het geval.

  Silicium
  BB’s gemaakt van 100% silicium hebben uitstekende vliegeigenschappen, door een extreem gelijkmatige verdeling van het materiaal. Echter, doordat ze ramen en zelfs oogbescherming kunnen laten sneuvelen, zijn ze op de meeste plaatsen verboden.

  Metaal
  De meeste replica’s zijn er niet voor bestemd, en metalen BB’s zijn erg gevaarlijk zijn als er mee op mensen wordt geschoten. Door hun gewicht gaan ze langzamer, maar richten ze meer schade aan. Deze BB’s zijn duur, maar heel geschikt voor het schieten op lange afstand.

  Keramiek
  Net als metalen BB’s niet om mee op mensen te schieten. Deze pellets worden gemaakt van in laboratoria gegroeide kristallen en worden individueel uitgefreesd. Hierdoor zijn ze perfect rond en wegen allemaal precies hetzelfde.

  Verschillen in kwaliteit

  Het gebruik van lage kwaliteit BB’s kan je replica beschadigen, dus BB’s van hoge kwaliteit zijn een goede investering als je wit dat je gun lang mee gaat en goed presteert. Het feit dat de tekst “High Grade” of “Seamless” op de verpakking staat wil nog niet zeggen dat de pellets ook echt van hoge kwaliteit zijn, dus koop BB’s van goede merken.

  Hoge kwaliteit BB’s:

  • verhogen FPS door de afmetingen en vorm van de BB’s
  • verbeteren prestaties en verkleinen de kans op vastlopers
  • zijn accurater door een rondere vorm en grotere dichtheid van het materiaal

  Lage kwaliteit BB’s:

  • kunnen de loop en tandwielbak van je replica beschadigen
  • hebben naden, zijn niet gepolijst, en kunnen gemakkelijk uit elkaar spatten

  Klik op de onderstaande button voor onze Joule calculator!

  BB’s of airsoft pellets zijn de (meestal kunststof) balletjes die airsoft apparaten wegschieten. Bijna alle BB’s hebben een diameter van 6 mm, dus daar is niet veel te kiezen. Er zijn echter veel variaties in gewicht, kleur en materiaal. Wat maakt deze verschillen zo belangrijk en welke BB’s heb ik nodig?

   

  Als het gaat om de prestaties van een airsoft replica, hebben mensen het meestal over de tandwielsets, loop of batterij. Wat vaak wordt vergeten is dat het soort BB’s dat je gebruikt een enorme impact heeft op de prestaties, duurzaamheid en betrouwbaarheid van je replica. Let er op dat je in Nederland enkel biologisch afbreekbare BB’s met een doorsnede van 6mm mag gebruiken! Apparaten die een andere afmeting BB kunnen afschieten worden door de wet niet gezien als een airsoft apparaat.

   

  Verschillen in fabrikant:

  Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste overwegingen als je je BB’s gaat kopen. Zoek naar een fabrikant die gepolijste BB’s verkoopt, van een hoge kwaliteit. Dit zorgt niet alleen voor een groter bereik en betere precisie, maar ook voor een langere levensduur van je replica. TSD Tactical, SRC en KSC staan er om bekend BB’s van uitstekende kwaliteit te leveren, maar er zijn natuurlijk meer.. 

  Op veel locaties worden er echter ook enkel maar een x aantal merken toegelaten. En vandaag de dag is het bijna bij elke locatie wel aan de orde dat je gebruikte BB’s Biologisch afbreekbaar zijn.

   

  Hier tref je een lijst van merken die veelal worden toegelaten:

  Critical Hit

  – Toegestane BB’s:

  0.2 gram G&G armament

  0.2 gram Specna Arms

   

  3Division (bunkerhill)

  – Toegestane BB’s:

  0.2 gram G&G armament

  0.2 gram Specna Arms

  0.2 gram ASG Open Blaster

   

  Balls and Arrows lelystad

  – Toegestane BB’s:

  0.2 gram G&G armament

  0.2 gram Specna Arms

  0.2 gram ASG Open Blaster

  *Eigen merk Mach3 bio BB*

   

  Area077

  – Toegestane BB’s:

  ALLES T/M 0.3 gram!

   

  Copperhead Tactical

  – Toegestane BB’s:

  ALLES zoals je gewend bent MAAR! Single shot only en met laadstations(in veld verboden) lees de rest op hun FB

   

  Balls and Arrows Emmeloord

   

  – Toegestane BB’s:

  0.2 gram G&G armament

  0.2 gram Specna Arms

  0.2 gram ASG Open Blaster

   

  RSL outdoor. Assendelft

   

   – Toegestane BB’s:

  0.2 gram G&G armament

  0.2 gram Specna Arms

  0.2 gram ASG Open Blaster

   

  Deze lijst is onder voorbehoud, er kunnen dingen veranderen controleer het daarom ook altijd toch nog even bij de desbetreffende orga! 

  Mocht je een fout/wijziging tegenkomen, vermeld deze dan graag! Hiermee help je andere ook. ❗😎

   

  Biologisch afbreekbaar (Biodegradable)
  Aangezien het lastig is om de BB’s na een Skirm op te ruimen, zouden conventionele pellets honderden jaren op het slagveld blijven liggen. Daarom is het in Nederland verplicht om biologisch afbreekbare pellets te gebruiken. Ze worden gemaakt van verschillende soorten hars, die van origine voor de landbouw ontwikkeld zijn. Sommige van deze BB’s hebben binnenin zelfs een soort kunstmest, waardoor ze de plantengroei bevorderen.


  Verschillen in kleur

  Lichtgekleurde BB’s kom je vaak tegen, maar er is meer keus. Meestal is het belangrijkst dat je kunt zien waar je BB’s het doel raken, maar als je bijvoorbeeld als sluipschutter speelt, kun je er voor kiezen om donkere of zwarte BB’s te gebruiken. Deze helpen erbij je locatie niet prijs te geven als je op een tegenstander vuurt. 

   

  Tot slot om er zeker van te zijn dat je de juiste BB’s koopt die bij je airsoftapparaat past kan onze Joule/fps rekenmachine wellicht helpen klik op de button of hier om naar de pagina te gaan.

   

  Hopelijk hebben jullie wat aan dit deze pagina. Indien je vragen of opmerkingen hebt, neem dan contact met ons op of vul het reactie formulier in!