Veel jongens hebben op jonge leeftijd al interesse in militaire en leger objecten. Menig kind heeft vroeger legertje gespeeld met plastic poppetjes en later met vriendjes door middel van bijv. boomstokken in de vorm van een pistool of geweer. (de “piew piew” variant laten we maar zeggen).

Ook de voorkeur of de interesse in “wapens” is vaak bij veel jongens, mannen maar vergeet zeker ook de vrouwen niet te vinden.

De Airsoft sport kent eigenlijk al lange geschiedenis van meer dan een eeuw. De eerste veer aangedreven buksen zijn in feite de voorloper van de huidige airsoft-apparaten/replica’s.

Het mechanisme kwam vrij nauw overeen met een bolt-action vuurwapen. De veer werd aangespannen waardoor er een ijzeren balletje na het over halen van een trekker werd verschoten. Dit in plaats van dat de veer een stalen punt de Blast cap deed ontladen.

In 1895 in de Verenigde Staten ontwierp de ‘Daisy Manufacturing Company een luchtdruk geweer. Deze werden bekend onder de naam ‘BB-guns’. De term BB verwijst naar de stalen hagel vormige projectielen van ongeveer 4,6 mm. Deze werden verkocht voor kinderen en aan jongvolwassene in plaats van een ontbrandingsgeweer. En werkte met een simpel veermechanisme (spring-powered air piston).

En daar deed de BB-gun ook in Europa haar intrede. De BB-Guns waar veelal 4,5 mm projectielen mee verschoten konden worden. die in eerste instantie in Amerika aan kinderen gegeven werden, werkte vaak door middel van een veer(de veer werd aangespannen door de loop te knikken of een Pump-action. Bij deze variant pomp je een reservoir vol met lucht waarna er een “pallet” of “BB” kan worden afgeschoten.

De Soft Air Gun.

Rond de begin jaren 70 werd in Japan de ‘soft air gun’ ontwikkeld. Deze werden gemaakt om in plaats van metalen balletjes, 6 mm kunststof balletjes te kunnen verschieten. De populariteit van deze  ‘soft air guns’ was te danken aan het verbod op bezit van vuurwapens in Japan. De vraag naar deze immens populaire ‘soft air guns’ bereikte eind jaren tachtig de Europese markt.

irsoft in Nederland.

Wij in Nederland kennen de Luchtdruk wapens ook al een geruime tijd. Rond de jaren 80/90 deed de BB-gun zijn intrede op kermissen. En een van de meest vergelijkbare varianten die overeenkomt met de huidige airsoft-apparaten zijn de zogenoemde “balletjes pistolen” vaak won je deze op de kermis bij het kaart schieten met een eerder benoemde BB-Gun.

De techniek lijkt veelal op de huidige non blowback veer aangedreven replica’s en is gebaseerd op de Japanse ‘soft air gun’.

 

De AEG.

Momenteel kent bijna iedere Airsofter het merk Tokyio Marui wel. De een zweert er bij en de ander moet er niks van hebben.  Wat velen niet weten is dat TM een vrij grote rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van Airsoft. En aan hoe veel van onze airsoftapparaten anno 2020 worden aangedreven!

Tokyo Marui Co. Ltd  (株式会社東京マルイ) zoals het bedrijf officieel geregistreerd staat en gevestigd is in Adachi, Tokio, Japan. Het was een fabrikant van elektronisch speelgoed en speelgoedautootjes. TM zoals het merk ook wel afgekort wordt genoemd, was het eerste bedrijf dat in 1992 airsoft-wapens introduceerde die uitsluitend werden aangedreven door een door een elektromotor aangedreven versnellingsbak – aangedreven veer-zuigerassemblage, die ze in 1992 “automatisch elektrisch pistool” (AEG) noemden. Het zelfde AEG systeem werkt vandaag de dag nagenoeg exact nog volgens het zelfde principe. Een geheel nieuwe manier waarop het verschieten/aandrijven van de inmiddels vaak plastieken 6mm kogeltjes oftewel BB’s zowel semi als full auto kunnen worden verschoten. Dit compacte luchtcompressiesysteem werd geïmplementeerd in hun eerste automatische replica op batterijen, de FAMAS F1

De Airsoft replica’s met dit mechanisme werd voornamelijk in Japan verkocht, maar zijn anno 2020 wereldwijd bekend en worden in vele webshops en airsoftwinkels verkocht. Dit bleek een groot succes, Andere airsoft-wapens werden vervolgens geïntroduceerd.

Het AEG-systeem is momenteel het meest gebruikte systeem bij onder andere de “Assault” klasse waarbij deze manier van aandrijving door de jaren heen door veel airsoft-replica fabrikanten ook werd overgenomen en werd geïmplementeerd in hun producten. En sommige producenten deze zelfs in sommige gevallen hebben verbeterd. Tokyio Marui heeft zijn bekendheid over het overgrote gedeelte hieraan te danken. En niet zo zeer aan de kwaliteit.

En toen? 

Vandaag de dag werkt naar schatting
minimaal 65% stock uit de fabriek met
het AEG principe.

Recente ontwikkelingen hebben geleid
tot de Co2, Green Gas, GBB (Gas Blow
Back) 
en de HPA (High Pressure Air) modellen.


De Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging & Wat is airsoft?

 

Airsoft is een schietsport die op verschillende manieren gespeeld kan worden: alleen of in teamverband, statisch en dynamisch, training maar ook wedstrijden (competitie). Het is een tactische teamsport waarbij sportiviteit, gameplay en de sociale component centraal staan.
Door het afschieten van biologisch afbreekbare kleine balletjes (BB’s) probeer je doelwitten te raken en/of tegenstanders uit te schakelen. De BB’s vuur je af met een airsoftapparaat.
Airsoftapparaten (AA’s) zijn imitatie/replica’s van vuurwapens, ontworpen om het uiterlijk van vuurwapens na te bootsen.

Al vanaf 2004 heeft de NABV een lobby gevoerd om airsoft mogelijk te maken in Nederland. Sinds januari 2013 kan de vlag uit en is airsoft in Nederland realiteit.

Daar andere partijen airsoft graag vrij gaven en in categorie 4 wilde, is door de inzet van de NABV het huidige systeem waarbij men verplicht is tot lidmaatschap van een erkende vereniging.

Airsoft disciplines

De NABV erkend vier disciplines binnen de airsof sport: kaart, parcours, team vs. team en skirm. Bij kaartschieten staan focus en concentratie centraal en schiet je – zoals al de naam al doet vermoeden – op een kaart.
Bij parcoursschieten (IAPS) leg je een parcours af terwijl je zo snel en accuraat mogelijk moet schieten. De derde tak, skirm, heeft de meeste leden en houdt in dat je in teamverband deelneemt aan een ‘militaire simulatie’. Bij Team vs. Team speel je samen tegen een groep. Voorbeelden hiervan zijn de UAC, een hele toffe allround competitie en de SpeedQB competitie.

Bron: verschillende bronnen waarvan deels de NAVB.NL)

 


 

Wij vinden dat de sport in een groot aantal andere klassen en speltypes verdeeld is en ook het type speler verschild.

Om die reden hebben wij de sectie Verschillende Type/klasse in Airsoft toegevoegd. Hier word per onderdeel een gehele pagina gewijd aan een bepaalde categorie, van hoe te beginnen, wat het inhoud, hoe het werkt en tip etc.