Binnen de Airsoftsport kennen we meerdere type spelers of Genres.


 

Op deze sectie zal je de verschillende type spelers/klasse treffen. Niet alleen de regels maar ook de daarbij behorende informatie zal aanbod komen.  Er zal bijvoorbeeld per type/klasse een hele pagina te vinden zijn met uitleg, vol tips en o.a. en de daarbij behorende populairste airsoftapparaten zullen worden behandeld. Ook zullen de verschillende tactieken bij elke categorie toegelicht worden.

 

Dit is een open sectie in aanbouw, we zullen stapsgewijs per categorie een klasse toevoegen en behandelen. Daarbij zijn jullie tips en eventueel input van harte welkom. Op elke pagina zal er een reactie formulier te vinden zijn. Ook is het mogelijk om informatie of andere punten naar ons e-mail adres te versturen klik hier om een mail te versturen, zet in het onderwerp waar het over gaat.

Welke klasse of types zullen we o.a. behandelen?

Skirm speler types:

Assault, dit is de “infanterist” klasse. Deze speelt met een (semi-)automatische airsoft appaaraat en is vooral vooraan in het stijd toneel te vinden.

DMR,  Designated Marksman Rifle klasse. Je speelt mee met de assault maar iets meer naar achteren. je airsoft apparaat is een langer type wat in het echt grotere afstanden kan overbruggen. Als DMR kun je alleen maar enkel shots schieten.

Sniper, Ook dit is een uitgebreide klasse welke rol je als airsofter kunt kiezen. Je kunt alleen maar enkel shots spelen maar mag zwaardere bb’s gebruiken dan een DMR en het bereik is vaak ongeveer ca 10 meter verder dan een DMR (afhankelijk van de upgrades van beide airsoft apparaten). Als Sniper gebruik je speciale tactieken, je bevind jezelf vaak achter de infanteristen en komt naar voren wanneer nodig. Als Sniper gebruikt men ook vaak Ghilliesuits en zit men verstopt om de oprukkende tegenstander tot een halt te brengen.

 

Aandrijf types:

-Hpa, dit is niet een specifieke klasse, maar is wel het noemen waard. Bij HPA wordt er gebruik gemaakt van een persluchtfles waarmee het airsoft apparaat voorzien wordt van lucht. Deze airsoft apparaten kunnen gemaakt zijn voor HPA, gas airsoft apparaten zijn met een aansluiting voor HPA, of omgebouwde AEG airsoft apparaten waar een HPA motor in zit die de electrische motor/gearbox vervangt.

-AEG, Airsoft Electric Gun. Je airsoft apparaat heeft een electrische motor die een cilinder aandrijft om op die manier luchtdruk te genereren om de BB voort te stuwen. Let bij koudere temperaturen op welk type batterij je gebruikt, niet allemaal kunnen ze even goed tegen koude temperaturen.

-GBB, Gas Blow Back. Dit zijn airsoft apparaten die gebruik maken van propaan(green-/red-/black-gas) of van CO2 patronen. Daar mee wordt de bb voortgestuwd. Nadeel is vooral bij propaan dat als je snel achter elkaar schiet het gas er voor zorgt dat je magazijn koud wordt en je druk verliest. Ook met koudere temperaturen is het aan te raden ander gas te gebruiken. In de zomer gebruik je green gas. In de herfts/lente zul je red gas nodig hebben en bij winterse omstandigheden moet je black gas gebruiken.

-Spring loaded/Bolt action, is een type dat je alleen bij Snipers ziet. Er zijn ook pistolen maar omdat je na elk schot opnieuw moet laden is dit niet handig bij een pistool en zul je dat niet tegen komen.
Bij de Sniper airsoft apparaten heet het bolt action en met je spangreep moet je voor elk schot je airsoft apparaat laden. Je spant dan een veer en zet een cilinder in de achterste stand. Haal je de trekker over dan zorgt de veer ervoor dat de cilinder hard naar voren geduwd wordt wat weer voor luchtdruk zogt om de bb voort te stuwen.

-Skirm types:

-Open skirm, Dit is een instap niveau skirm. Hier is vaak geen militaire structuur aanwezig en worden simpele missies als “capture the flag” en “vind de bom” gedaan.

-Tac-Sim, Als je al wat meer ervaring hebt en gaar meer realisme wilt hebben, dan is dit mogelijk wat voor je. Bij de TAC-Sim is er per team een commander die de verschillende groepen aanstuurd. Vanuit de organisatie kan het ook zo zijn dat je beperkt bent in BB’s of de beide teams bepaalde kleding draagt om zo verschillend van elkaar zijn. De missies zijn hier ook moeilijker en samen werken is hier belangrijk.

-Mil-Sim, Dit is de meest realistische type skirm die er is. Je eet, slaapt, drinkt, herlaad in het veld. Grotere skirms hebben ook voertuigen die mee doen waar men gebruik van kan maken. Je speelt het zo realistisch mogelijk als een echt gevecht. Samenwerken is hier mega belangrijk, het beste is zelfs als je met je eigen groep gaat die ook op elkaar ingespeeld is.

Diciplines:

-De verzamelaar, Dit spreekt voor zich, deze personen willen puur de airsoft apparaten verzamelen. Eigenlijk is dit volgens de wet verboden omdat men dan geregistreerd moet zijn als verzamelaar, maar de NABV bied ze deze mogelijk, mits ze maar 2 acitviteiten per jaar registreren. Deze registratie is puur op papier en de verzamelaar hoeft geen activiteit thuis te hebben, als deze maar zorgt dat er 2 per jaar geregistreerd zijn.

-Iaps, Dit betreft de klasse waarbij er op stilstaaande niet menselijke targets worden geschoten vaak op basis van tijd en punten. Ook hier worden internationale wedstrijden/competities voor gehouden.

-Skirms, Dit zijn de hierbovenstaande versies waarbij men vaak in realistische uitrusting het op neemt tegen elkaar.

Speedsoft, dit is een klasse die vrij breed is qua begrip wanneer ben je aan het Speedsoften bijvoorbeeld? Wanner je deelneemt aan een CQB Skirm is dit niet per definitie een Speedsoft event.
Over het algemeen zijn speedsofters de spelers met een paintball masker, pistol op lucht en drummagazijn. Verder zo licht mogelijk bepakt en gekleed om snel door het veld te rennen.
Door het snel rennen overval je de tegenstander om zo deze uit te schakelen en je doel te behalen.

-Kaartschieten, de titel zegt het eigenlijk al, je schiet op kaarten. Dit is op diverse afstanden, afhankelijk van waar je de kaart raakt verdien je punten.


 

Indien je jou aanvulling wilt geven of een genre/categorie mist. dan vernemen wij dit uiteraard graag van je! 

Bron: Red Army Mercenaries