📝All locked: ⚖️Hoe zit het juridisch eigenlijk❓

Onze airsoft apparaten zijn mooie dingen, met de juiste upgrades en onderhoud ook erg effectief. Maar het grootste gedeelte van de tijd liggen ze bij de meeste personen opgeslagen.

Alleen hoe zit dat nu met dat opslaan tijdens vervoer en transport?

Mag je een airsoft apparaat vervoeren in de doos waarin je deze gekocht hebt?

Mag je jouw airsoft apparaten in een koffer onder je bed opslaan?

 

Als we naar de wet kijken zien we dat onze airsoft apparaten in de Wet Wapens en Munitie(WWM) vallen onder categorie 1. Dit houd in dat het ongewenste wapens zijn. Ze zijn op echt lijkend en voor afdreiging geschikt. Dit betekend dus dat je ze in principe niet mag hebben (maar door de regulering zijn ze onder voorwaarden vrijgesteld). Daarom is er vanuit de wetgeving geen opslag eis voor categorie 1 wapens.

Dit betekend theoretisch gezien dat je ze voor je woonkamer raam kan zetten. Maar naast dat dit voor onrust zorgt en diefstal gevoelig is, is het ook niet aan te raden vanwege je lidmaatschap.

 

In de Circulaire Wapens en Munitie (CWM) staan de eisen waaraan een vereniging moet voldoen om van de minister een erkende airsoft vereniging te worden. Eén van die eisen is dat dat er het volgende in de statuten moet staan:

“een bepaling die eisen ten aanzien van de leden stelt voor plaatsen waar airsoft apparaten zowel bij het lid thuis, als ook elders opgeborgen dienen te worden. Uitgangspunt van de bepaling is dat de bergplaats(en) voor airsoft apparaten voldoende garanties biedt/bieden om te voorkomen dat airsoft apparaten, behoudens in huis uit (inpandig) te voeren test-, (oefen-) en onderhoudsmomenten, terstond voor bedreiging en afdreiging aangewend kunnen worden;”

Dus dat er een eis moet zijn dat airsoft apparaten opgeborgen moeten zijn wanneer deze niet gebruikt worden en dat ze niet grijp klaar liggen.

In het huisregelement van de NABV wordt naar het veiligheidsregelement verwezen omtrent opslag en vervoer.

Bij het veiligheidsregelement lid 2 en 3 staat wat over opslag en vervoer.

Voor het opslaan van je airsoftapparaten dien je gebruik te maken van een deugdelijke stationaire opslag met sluitwerk. Een koffer is niet stationair, omdat deze zo mee genomen kan worden. Dus de opslag ruimte moet niet zomaar verplaatsbaar zijn. Een wapenkluis gemonteerd aan de vloer/muur is stationair. Maar een kamer is ook stationair.

 

Het puntje sluitwerk is dan vrij open. Dit kan een simpel dagboek hangslotje zijn, maar dit is uit eigen oogpunt af te raden omdat deze zo open te maken is. Dus is het aan te bevelen om er een goed slot op te doen.

Maar voor het raam zetten is overtreden van de regelementen en kan je lidmaatschap kosten. Daarom in een kast of kluis welke met een goed slot op slot kan.

Voor het stukje vervoer is het in mijn ogen erg open. Je airsoft apparaat moet namelijk uit het zicht zijn, niet onbevoegd gebruikt kunnen worden en niet makkelijk gepakt kunnen worden voor bedreiging/afdreiging.

Er staat dus niks over dat het in een tas, doos of koffer moet. Ook niet dat deze op slot moet. Tenslotte leg je je airsoft apparaat in een doos in de kofferbak welke dicht is dan kunnen er geen onbevoegde bij, en je moet eerst de kofferbak open doen en hem uit je doos halen alvorens je ermee kan af-/be-dreigen.

Zelf raad ik aan je airsoft apparaten in een koffer te doen. Zo zitten ze goed beschermd in het foam. Een tas is flexibel waardoor bij het vallen bijvoorbeeld je loop kapot/krom kan gaan. Op de koffer doe je een hangslot met cijfer combinatie. Dit om te voorkomen dat je hem moet open knippen als je geen sleutel bij hebt (ik spreek uit ervaring).